Dwudniowe szkolenie obejmujący praktyczne aspekty żywienia, leczenia ran i rehabilitacji. Szkolenie przeznaczone dla pielęgniarek posiadających uprawnienia do odwiedzania pacjentów w domu.
Godzina | Informacje |
Dzień 1 | |
8:30 - 9:00 | Rejestracja |
9:00 - 9:30 | Niedożywienie: występowanie i konsekwencje dla pacjenta w szpitalu, domu i opiece przewlekłej |
9:30 - 10:00 | Wskazania do leczenia żywieniowego |
10:00 - 10:30 | Żywienie doustne: rodzaje diet, realizacja, monitorowanie |
10:30 - 11:00 | Przerwa |
11:00 - 12:30 | Żywienie dojelitowe drogą dostępu sztucznego: rodzaje dostępu, rodzaje diet, sposoby podaży, monitorowanie, powikłania – profilaktyka i leczenie |
12:30 - 13:30 | Lunch |
13:30 - 14:00 | Żywienie pozajelitowe: rodzaje dostępu, składniki mieszanin, realizacja, powikłania – profilaktyka i leczenie |
14:00 - 14:45 | Finansowanie leczenia żywieniowego |
14:45 - 15:15 | Przerwa |
15:15 - 16:15 | Warsztaty: praktyczne aspekty żywienia doustnego |
16:15 - 16:30 | Przerwa |
16:30 - 17:30 | Warsztaty: praktyczne aspekty żywienia dojelitowego |
17:30 | Kolacja |
Dzień 2 | |
8:30 - 9:30 | Zastosowanie opatrunków w leczeniu ran przewlekłych |
9:30 - 10:00 | Odleżyny w praktyce pielęgniarki – zbiór przypadków |
10:00 - 10:30 | Przerwa kawowa |
10:30 - 12:00 | Dobór opatrunków specjalistycznych do rodzaju rany |
12:00 - 12:30 | Przerwa |
12:30 - 12:40 | Perspektywa pacjenta i opiekuna |
12:40 - 13:15 | Ruch jako lekarstwo - czyli możliwości terapeutycznego oddziaływania na chorego wymagającego opieki |
13:15 - 14:15 | Lunch |
14:15 - 16:00 | Transfery pacjenta w łóżku i poza nim. Handling. Pozycje ułożeniowe chorego |
16:00 - 16:15 | Podsumowanie i ankieta |